İçeriğe geç →

Çek Cumhuriyeti Vizesi Nasıl Alınır?

Aslında “nasıl kanser olmadan Çek vizesi alırsınız” demek daha doğru olurdu. Schengen birliği içindeki belki de en zor ve uğraştırmalı vizelerden biridir Çek Cumhuriyeti vizesi. Normalde önerim kesinlikle prosedürleri diğerlerine göre daha yumuşak olan Fransa,Yunanistan,Italya gibi ülkeler olabilirdi ancak eğer gideceğiniz tek ülke Çek Cumhuriyeti ise veya ilk giriş yapacağınız ye orası ise ve de geçerli schengen vizeniz yok ise el mahkum o vize alınacak.

Evraklar, prosedürler vs gibi teknik bilgilere boğulmadan önce başımdan geçenleri anlatmak istiyorum. Çek Cumhuriyeti için 2.kez ve son vizemi daha yeni aldım. İlkini 2014 yılında yılbaşı için Prag’ a gideceğim sırada almıştım. Son yıllarda popüler olan aracı kurum vasıtasıyla almıyorsunuz Çek Cumhuriyeti için. Yani direk konsolosluğa başvurabiliyorsunuz. Çok tercih edilen bir schengen olmadığı için çoğunlukla erasmus gibi öğrenci değişim programları veya üniversite okumak için giden genç arkadaşlarımız başvuruyor. Bu sebeple konsolosluk pek de kalabalık değildi. O yüzden çok bekleme gibi bir durum ile karşı karşıya kalmıyorsunuz. Tabi eğer evraklarınızda sorun yok ise.

Aracı bir kurum da olmaması ile €20-€30 gibi bir paranın da cebinize kalmasına olanak sağlıyor. Nasıl? Kıyak değil mi? 😀

Prague -2014

Çek Cumhuriyeti vizesini ilk aldığımda uzun zamandır avrupaya çıkmadığımdan dolayı kayıtlı parmak izim yoktu. Bilindiği üzere Eylül 2014 tarihinden itibaren Schengen birliği ülkelerine yapılacak seyahatlerde parmak izi uygulaması başladı. Bu yüzden sistemde eğer parmak iziniz yok ise konsolosluğa bizzat gitmeniz gerekiyor. Ayrıca hatırlatmakta fayda var; her 5 senede parmak izini tekrarlamanız gerekiyor. Zaten konsolosluk sizi çağırıyor mutlaka onun için.

Ne yazık ki ilk aldığımda kötü şekilde tecrübe ederek öğrendiğim bir durum vardı. Çek Cumhuriyeti kesinlikle booking, airbnb,trivago…vs gibi ve tur firmaları da dahil olmak üzere 3.şahıslar aracılığıyla yapmış olduğunuz otel rezervasyon bilgilerini kabul etmiyor. Yani MUTLAKA ve MUTLAKA sizin otelinizden veya konaklayacağınız yerden resmi, antetli kağıda, imzalı rezervasyon belgesi istiyor. Ayrıca vize başvurusu yapan konaklayacak kişilerin isimlerinin açık ve net biçimde yazılmasını da istiyor.

Ben ilkinde kampanya var ve uygun fiyatlı diye oldukça bilindik bir tur şirketinden uçak ve otel rezervasyonumu yapmıştım. Tur yetkililerinin durumdan haberi yoktu. Aslında belki de vardı ama biz kendimiz vizeye başvurduk diye “bilmemezlik” yapıyor olabilirler. O da ayrı bir konu. Her neyse, konsolosluk benden otelden kaşeli imzalı orjinal belge isteyince haliyle tur firmasına geri döndüm. Bir de aynı gün içinde öğlene kadar getirmem gerekiyordu. Yoksa başka bir tarihe ikinci bir randevu almam gerekecekti. Ki nitekim öyle de oldu. Tur firmasi kendince belgeler vermeye çalıştı. Tabi hiç biri geçerli değildi. Onlar geçerli olduğu konusunda ısrar etselerde… Tur firması otele ulaşamadığını söylemeye başladı bu sefer. Haliyle ben oteli aramak ve durumu izah etmek zorunda kaldım. Bir de oteli arayınca ne göreyim bizim rezervasyonumuz yok. Ne benim, ne annemin, ne de tur şirketinin adına kayıtlı bir rezervasyon yok. Tabi daha sonra tur şirketini tekrar arayıp onlara da durum izahı yaparsın. Bağırış, çağırış, binlerce konuşma, durumu anlatma sonucunda bir evrak geldi ama o da yanlış geldi. Tarihler yanlıştı. İsimler soyisimler yanlıştı. Haliyle tur şirketini milyonuncu kez arayıp daha şiddetli bağırış çağırışlar…

Tabiki de o belge o gün zamanında kesinlikle gelmedi. Haliyle ben en yakın başka bir tarihe tekrar rezervasyon yapmak durumunda kaldım ki o da 20 gün sonraydı ve gidişime 12 gün kalmıştı. Haliyle bir yusufçuk durumları oluşmadı değil. 20 gün süre zarfı içinde durumu binlerce telefon görüşmem sayesinde tabiki yine ben çözdüm. Tur firmasının halen ne işe yaradığını sorguluyorum. Prag’da birilerine ulaşmak zor olduğundan dolayı istediğimiz belgelerin gelmesi tabiki zaman aldı.

Prague overview-2014

Sonrası oldukça sorunsuz işledi. Kendilerine mail ile de bazı belgeleri gönderebiliyorduk. Pasaport tesliminde anneminkini de ben alabildim. Neyse ki o konularda yardımcı oldular. Normalde sadece kişinin kendisine veriliyor böyle şeyler. Vize, 1 ay içinde 6 gün süreli çıkmıştı. Yani 6 gün. Sadece kalınacak süre kadar. Napalım dedik ve yola devam ettik.

2.defa alışım ise tamamen başlı başına bir sorundu. Vize merkezinin evraklarımı doğru düzgün kontrol etmemesi, randevu olduğu halde saatlerce sıra beklemek, e-mailleri çalışmadığı için düzeltilen evrak ile tekrar konsolosluğa gitmek vs vs … gibi binlerce aksilik yaşadım. Siz siz olun araci kurumla zorunlu olmadikca vize almayin. Mesela Çek için direk gidip konsolosluğa basvuru yapin.

Sonuç : 3 aylık nurtopu gibi çok girişli vizem var. Ancak yaz sonu yapacağım seyahatlerde yine beni bir vize macerası bekliyor.

Turist vizesi için gerekli evraklar ise:

  • Basvuru formunu eksiksiz ve dogru biçimde doldurmak.
  • Giris yapacagiz tarihten itibaren gecerli minimum 6 ay süreli pasaportunuzun olmasi.
  • 2 tane biyometrik fotograf. Schengen vizesi için özel boyutlari var. Mutlaka belirtin.
  • Tum pasaportlarinizin fotokopisi.Özellikle vize ve giriş-çikiş damgasi olan sayfalar.
  • Kimlik fotokopisi
  • Varsa evlilik cüzdani fotokopisi
  • Konaklama bilgileri (kesinlikle otelden kaseli imzali olacak)
  • Kalis surenizi kapsayacak seyahat sigortasi. 1 haftalik bir avrupa gezisi icin ortalama 5-7 Euro arasi degisiyor sigorta fiyatlari.
  • Uçuş/tren/otobüs  rezervasyonlariniz. Birden fazla ulkeye gidilecek ise mutlaka aradaki geçişler nasil yapilacak belirtmeniz lazim. Almaniz şart değil. Rezervasyon yetiyor.
  • Çalışan iseniz; iş yeri izin dilekçesi, son 3 aya ait bodro,sgk giriş bildirgesi  ve iş yeri ile ilgili diğer belgeler.
  • Öğrenci iseniz; öğrenci belgesi, okulunuza ait bilgiler gerekiyor.
  • Son 3 aya ait banka hesap dökümü. Kredi karti harcamalari ( ben bunu genelde koymuyorum. Çünkü aşırı rahatsiz edici bir detay. Sana ne benim nereye ne harcadığımdan.) Imza sürkülerini almayı unytmayın!
  • Masrafları kimin karşılayacağını gösteren belgeler. Eğer masraflarınız bir başkası tarafından karşılanacak ise mutlaka o kişinin hesap ďökümü gibi belgeler de eklenmeli.

 

O haldeeee……

 

Bekle beni Çek! Ben geliyorum!

 

Published in DAHASI DA VAR

Comments

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir